HG 971/2006 privind cerintele minime pentru semnalizarea de securitate si/sau de sanatate la locul de munca

Publicat de Legislatie

Hotararea de Guvern nr. 971/26.07.2006 privind cerintele minime pentru semnalizarea de securitate si/sau de sanatate la locul de munca

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 683 din 09/08/2006

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

CAPITOLUL I

Dispozitii generale

 Art. 1. – Prezenta hotarare stabileste cerintele minime pentru semnalizarea de securitate si/sau de sanatate la locul de munca.

 Art. 2. – Prezenta hotarare nu se aplica semnalizarii prevazute de reglementarilereferitoare la introducerea pe piata a substantelor si preparatelor periculoase, a produselor si/sau a echipamentelor, cu exceptia cazului in care aceste reglementari fac referire in mod expres la acest lucru.

 Art. 3. – Prezenta hotarare nu se aplica semnalizarii utilizate in reglementarea traficuluirutier, feroviar, fluvial, maritim si aerian.

 Art. 4. – Prevederile Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 se aplica in totalitate intregului domeniu la care se face referire la art. 1, fara a aduce atingere prevederilor mai restrictive si/sau specifice ale prezentei hotarari.

 Art. 5. – Pentru aplicarea prezentei hotarari expresiile de mai jos semnifica dupa cum urmeaza:

 a) semnalizare de securitate si/sau de sanatate – semnalizarea care se refera la un obiect, o activitate sau o situatie determinata si furnizeaza informatii ori cerinte referitoare la securitatea si/sau sanatatea la locul de munca, printr-un panou, o culoare, un semnal luminos ori acustic, o comunicare verbala sau un gest-semnal, dupa caz;

 b) semnal de interzicere – semnalul prin care se interzice un comportament care ar putea atrage sau cauza un pericol;

 c) semnal de avertizare – semnalul prin care se avertizeaza asupra unui risc sau unui pericol;

 d) semnal de obligativitate – semnalul prin care se indica adoptarea unui comportament specific;

 e) semnal de salvare sau de prim ajutor – semnalul prin care se dau indicatii privind iesirile de urgenta ori mijloacele de prim ajutor sau de salvare;

 f) semnal de indicare – semnalul prin care se furnizeaza alte indicatii decat cele prevazute la lit. b)-e);

 g) panou – semnalul care, prin combinarea unei forme geometrice, a unor culori si a unui simbol sau a unei pictograme, furnizeaza o indicatie specifica, a carui vizibilitate este asigurata prin iluminare de intensitate suficienta;

 h) panou suplimentar – panoul utilizat impreuna cu un panou descris la lit. g), care furnizeaza informatii suplimentare;

 i) culoare de securitate – culoarea careia ii este atribuita o semnificatie specifica;

 j) simbol sau pictograma – imaginea care descrie o situatie sau indica un comportament specific si care este utilizata pe un panou ori pe o suprafata luminoasa;

 k) semnal luminos – semnalul emis de un dispozitiv realizat din materiale transparente sau translucide, iluminate din interior ori din spate, astfel incat sa se creeze o suprafata luminoasa;

 l) semnal acustic – semnalul sonor codificat, emis si difuzat de un dispozitiv realizat in acest scop, fara folosirea vocii umane sau artificiale;

 m) comunicare verbala – mesajul verbal predeterminat, comunicat prin voce umana sau artificiala;

 n) gest-semnal – miscarea si/sau pozitia bratelor si/sau a mainilor intr-o forma codificata, avand ca scop ghidarea persoanelor care efectueaza manevre ce constituie un risc sau un pericol pentru lucratori.

CAPITOLUL II

Obligatiile angajatorilor

SECTIUNEA 1

Obligatii generale

 Art. 6. –

(1) Atunci cand riscurile nu pot fi evitate sau reduse suficient prin mijloace tehnice de protectie colectiva ori prin masuri, metode sau procedee de organizare a muncii, angajatorul trebuie sa prevada semnalizarea de securitate si/sau de sanatate la locul de munca, in conformitate cu prevederile prezentei hotarari, si sa verifice existenta acesteia.

 (2) Pentru alegerea semnalizarii adecvate, angajatorul trebuie sa ia in considerare orice evaluare a riscurilor realizata in conformitate cu art. 7 alin. (4) lit. a) din Legea nr. 319/2006.

 Art. 7. – Semnalizarea de securitate si/sau de sanatate la locul de munca trebuie sa satisfaca cerintele minime prevazute in anexele nr. 1-9 care fac parte integranta din prezenta hotarare.

 Art. 8. – In interiorul intreprinderilor si/sau unitatilor trebuie prevazuta, daca este cazul, semnalizarea corespunzatoare traficului rutier, feroviar, fluvial, maritim si aerian, fara a aduce atingere cerintelor minime prevazute in anexa nr. 5.

SECTIUNEA a 2-a

Informarea si instruirea lucratorilor

 Art. 9. – Lucratorii si/sau reprezentantii acestora trebuie sa fie informati referitor la toate masurile care trebuie luate privind semnalizarea de securitate si/sau de sanatate utilizata la locul de munca, fara a aduce atingere art. 16 si 17 din Legea nr. 319/2006.

 Art. 10. –

(1) Lucratorilor trebuie sa li se asigure o instruire corespunzatoare in ceea ce priveste semnalizarea de securitate si/sau de sanatate la locul de munca, in special sub forma unor instructiuni precise, fara a aduce atingere art. 20 si 21 din Legea nr. 319/2006.

 (2) Instruirea prevazuta la alin. (1) trebuie sa cuprinda semnificatia semnalizarii, mai ales a celei care contine cuvinte, precum si comportamentul general si specific ce trebuie adoptat.

SECTIUNEA a 3-a

Consultarea si participarea lucratorilor

 Art. 11. – Consultarea si participarea lucratorilor si/sau a reprezentantilor acestora in ceea ce priveste aspectele reglementate de prezenta hotarare trebuie sa se realizeze in conformitate cu art. 18 din Legea nr. 319/2006.

CAPITOLUL III

Dispozitii tranzitorii si finale

 Art. 12. –

(1) Prezenta hotarare intra in vigoare la data de 1 octombrie 2006.

 (2) La data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, Ordinul ministrului muncii si protectiei sociale nr. 599/1998 privind aprobarea Prescriptiilor minime pentru semnalizarea de securitate si/sau de sanatate la locul de munca, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei,

Partea I, nr. 482 din 15 decembrie 1998, se abroga. *

 Prezenta hotarare transpune Directiva 92/58/CEE privind cerintele minime pentru semnalizarea de securitate si/sau de sanatate la locul de munca, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 245/1992.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *